Apu 60. Születésnapjára készítettem ezt a tortát, amiben az volt a kihívás, hogy epres legyen és minél kevesebb tejterméket tartalmazzon. Keresgélés közben 2 receptre is akadtam, ezekből merítettem ihletet: 1, 2.
Hozzávalók: (10 adag)
Tésztához:
- 6 tojás
- 3 ek liszt
- 3 ek keserű kakaópor
- 6 ek cukor
- 6 ek cukor
- 1 csipet só
Összeállításhoz:
- házi ribizli vagy eper dzsem
Krémhez:
- 300 g fehércsokoládé
- 250 ml habtejszín
- 1 kis csomag habfixáló
- 1 kis csomag habfixáló
- 3 tojás sárgája
Dekorációhoz:
- 1,5 csomag babapiskóta
- 250 g eper
Elkészítés:
A krém elkészítésével kezdjük ugyanis annak pár órát pihenni kell a hűtőben, mielőtt felhasználnánk. A tojások sárgáját gőz fölött egy kézi habverő segítsgével addig kevergetjük, míg be nem sűrsüdik, ekkor kicsit félretesszük és a gőz fölött egy msáik edényben megolvasztjuk a csokoládét is, majd hozzácsorgatjuk a tojáshoz, így kapunk egy sima masszát. Kicsit hagyjuk hűlni, addig felverjük a tejszínt kemény habbá a habfixálóval együtt. A langyos csokimasszáshoz hozzákanalazzuk a habot és óvatosan összeforgatjuk. Mikor kihűlt hűtőbe tesszük.
A piskótatésztát a szokásos módon elkészítjük, majd egy sütőpapírral bélelt 40*40- es tepsibe simítjuk a masszát és 15- 20 perc alatt 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kész kivesszük és azonnal egy tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és tekercs formában feltekerjük a konyharuhába,a annak segítségével, így hagyjuk kihűlni. Ez segít abban, hogy ne száradjon ki a tészta és tekerhető állagú legyen. Mikor kihűlt megkenjük lekvárral az egyik oldalát és 6 egyforma csíkot vágunk belőle. A csíkokat csigavonalban feltekerjük és egyesével egymáshoz illesztjük őket.
A behűtött krémet a hűtőből kivéve gépet használva újra felhabosítjuk, így mehet a díszítőcsőbe, aminek segítségével felvisszük a torta felületére, majd egy simító segítségével szépen lehúzzuk a felesleget.
A krémbe nyomkodva felhelyezzük a torta oldalára a babapiskótákat, amiket egy szalaggal összekötünk, így szebb és tartósabb is lesz ;) A maradék krémet pedig kúp alakban a torta tetejére nyomjuk, erre helyezzük virágszirom szerűen a félbevágott eperszemeket kívülről befelé haladva.
Kész is :D Tálalás előtt nem árthat egy kis pihentetés a hűtőben ;) Jó szórakozást az elkészítéséhez!
Remélem megfelelek a 24. SAD kiírásának, melynek a mostani témája a tavaszi tortacsoda címet is kaphatnál.
A piskótatésztát a szokásos módon elkészítjük, majd egy sütőpapírral bélelt 40*40- es tepsibe simítjuk a masszát és 15- 20 perc alatt 180 fokon megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, ha kész kivesszük és azonnal egy tiszta konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és tekercs formában feltekerjük a konyharuhába,a annak segítségével, így hagyjuk kihűlni. Ez segít abban, hogy ne száradjon ki a tészta és tekerhető állagú legyen. Mikor kihűlt megkenjük lekvárral az egyik oldalát és 6 egyforma csíkot vágunk belőle. A csíkokat csigavonalban feltekerjük és egyesével egymáshoz illesztjük őket.
A behűtött krémet a hűtőből kivéve gépet használva újra felhabosítjuk, így mehet a díszítőcsőbe, aminek segítségével felvisszük a torta felületére, majd egy simító segítségével szépen lehúzzuk a felesleget.
A krémbe nyomkodva felhelyezzük a torta oldalára a babapiskótákat, amiket egy szalaggal összekötünk, így szebb és tartósabb is lesz ;) A maradék krémet pedig kúp alakban a torta tetejére nyomjuk, erre helyezzük virágszirom szerűen a félbevágott eperszemeket kívülről befelé haladva.
Kész is :D Tálalás előtt nem árthat egy kis pihentetés a hűtőben ;) Jó szórakozást az elkészítéséhez!
Remélem megfelelek a 24. SAD kiírásának, melynek a mostani témája a tavaszi tortacsoda címet is kaphatnál.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.