Erre a tészta receptre Gerdinél bukkantam és annyira megtetszett, hogy el kellett készítenünk Pé- vel vasárnapi ebédre. Imádtuk, nagyon gyorsan elfogyott, de nem csak nekünk jött be, hanem mindenkinek, aki megkóstolta ;) Ez a recept remek lehet balatoni falatozáshoz, mert lángos helyett simán el tudnám képzelni a parton fogyasztva, ezért is neveznék vele a mostani VKF fordulóra, amit MuskátliBüfé írt ki.
Hozzávalók: (12 db- hoz)
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 2 ek tejföl
- 10 dkg margarin (lágy)
- 1 ek olívaolaj
- 1 kk só
- 1 ek cukor
- 1 tojás
- 1 cs élesztő
Töltelékhez:
- 13 dkg tehéntúró
- 13 dkg juhtúró
- 2 ek tejföl
- 2 kk friss kapor
- só, bors
- 2 cső kukorica levágott szemei
- 5 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint lilahagyma felkockázva
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tésztához a tej felében egy ek cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót egy dagasztó edénybe halmozzuk, majd a habos élesztőt is hozzáadjuk és addig dolgozzuk a konyhai robotgépünk dagasztó karjával míg a tészta el nem válik az edény falától. Ha túl kemény egy kis tejföllel lágyíthatjuk, ha túl lágy egy kis liszttel sűríthetjük. Kézzel kicsit átgyúrjuk és az edényt meghintjük liszttel meg a tésztánk tetejét is, letakarjuk frissentartó fóliával, eztán meleg helyen hagyjuk kelni 30- 45 percig. Ha a duplájára dagadt, akkor kivesszük és egy lisztezett deszkán kézzel átgyúrjuk, végül 12 db-ra vágjuk. A darabokból golyókat formázunk és folyamatosan forgatva, lisztezve téglalapokat nyújtunk belőlük - nekem inkább köröcskéim lettek. A tetejükre a felületük egyik felére halmozzuk a bekevert tölteléket kb. 1,5- 2 ek-nyi mennyiségben és ráhajtjuk a tészta üresen hagyott felét, majd egy kis vízzel összeragasztjuk a tészta két szélét, alaposan összenyomkodva. Egy arra alkalmas edényben olajat hevítünk, kb két ujjnyit. Mikor már elég meleg megsütjük benne a lepénykéink mindkét oldalát, szép aranybarnára. Mi még forrón nekiestünk az eltüntetésüknek :D
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.