Anyu születésnapjára szerettem volna egy gyorsan elkészíthető mégis mutatós tortát készíteni, aminek az ízvilága a kedvenc sütijének a zserbónak az aromáit foglalja magában. Emellett arra is törekedtem, hogy a piskótalapot legalább 3 részre lehessen vágni, - ezzel is imitálva a zserbó rétegeit - így nem a jól bevált piskóta receptemet használtam, hanem egy masszívabb tartású keveréket kereste, amit Kiskuktánál találtam meg.
Hozzávalók: (26 cm- es tortaformához)
Tészta:
- 4 tojás
- 200 g liszt
- 1,5 dl olivaolaj
- 1,5 dl tej
- 150 g darált dió
- csipet só
- 200 g cukor
- 80 g vaníliás cukor a tojásfehérjéhez
- 1 cs sütőpor
Töltelék:
- fél üveg házi sárgabarack lekvár
Külsejére:
- 150 g keserűcsoki
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek főzőtejszín
Dekorációhoz:
- Dr. Oetker dekortoll fehércsokis és karamellás ízben
Elkészítés:
A tojásokat kivesszük a hűtőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek. A lisztet a sütőporral összekeverjük és átszitáljuk, majd hozzákeverjüka darált dióhoz. Mindez ahhoz kell, hogy a piskótánk állaga megfelelő legyen. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a cukorral kifehéredésig keverjük. A fehérjéket habbá verjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és így még keményebb állagúvá habosítjuk. A sárgájás keverékhez fokozatosan hozzáadjuk a tejet, olajat és a lisztes, diós, sütőporos keveréket. Végül a habot is kanalanként óvatosan hozzáforgatjuk egy kézi habverő segítségével. A forma alját sütőpapírral kibéleljük, fontos, hogy az oldalát ne vajazzuk meg. A sütőt melegítsük elő 170 fokosra. A tésztánkat öntsük a formába és egy kicsit folyassuk körbe a szélén, hogy magasabban legyen mint a tészta szintje, így segítjük a piskóta felemelkedését. Kb. egy órán át sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült e. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni és egy éles kés segítségével körbevágjuk az oldalánál, hogy ki tudjuk venni a formából, majd az alján lévő sütőpapírt is eltávolítjuk. 3 rétegbe vágjuk és a rétegek közé betöltjük a baracklekvárt. A csokit az olajjal, tejszínnel alacsony lángon felolvasztjuk, ezzel vonjuk be a torta tetejét és oldalát. Behűtjük, majd mikor megkeményedett a dekortoll segítségével megdíszítjük a tetejét.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.