Még szintén a lengyelországi nyaralásunkból merítve ihletet született meg ez az igazán különleges recept. Nem a hagyományos oroszoktól származó borscs levesre kell gondolni, ugyanis azt melegen kínálják, míg ezt a verziót nem kell főzni, ettől olyan frissítő. A lengyeleknél van még ezen kívül két féle meleg céklaleves is, ebből az egyik tele van főtt zöldségekkel, míg a másik inkább erőleves jellegű, de piroggal dúsítva (töltött, sós tésztaféleség) - ez utóbbit karácsonykor fogyasztják -, de itt sem a tipikus orosz kelt tésztás verzióra kell gondolni. Mindegyiket megkóstoltuk, de talán ez a verzió volt nálunk a favorit. Az eredeti recept forrását nem tudom megnevezni, mert több verziót olvastam és ezek házasságából született meg az én összeállításom ;)
Hozzávalók (4 személyre):
- fél üveg ecettel, tormával és köménymaggal eltett céklasaláta (levével együtt), negyedelve felkarikázva
- 4 nagy kovászos uborka, fokhagymával, kaporral, tormával eltéve (leve nélkül), negyedelve felkarikázva
- fél kígyóuborka negyedelve, felkarikázva
- 5 nagy szem retek, negyedelve, felkarikázva
- 4 dl zöldségalaplé (hideg)
- 1 közepes pohár natúr joghurt
- 1 kis pohár tejföl
- egy kis marék friss petrezselyemzöld felapírva
- egy kis marék friss kapor felaprítva
- só, bors ízlés szerint
- fél fej lilahagyma felkockázva
- 4 főtt tojás
Elkészítés:
A tejfölt, joghurtot sóval borssal és az alaplével simára keverjük. A felszeletelt zöldségeket hozzáadjuk a rózsaszín léhez és óvatosan összeforgatjuk. Ezáltal egy jó sűrű levest kapunk, amit felkarikázott főtt tojással kínálunk és megszórjuk a friss kaporral meg petrezselyemzölddel. Nagyon vicces, hogy a cékla pár óra múlva már minden alapanyagot a saját képére formál :D
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.