Hugh klasszikus River Cottage almás- mandulás tortájának csokis körtés változatára esett a válsztásom, ami egy igazán ínycsiklandó desszert, és valódi csokoládémámoros eredményt hozott. Én a mandulát dióra cseréltem és a cukor mennyiségen is csökkentettem, de még így is nagyon- nagyon tömény élmény, egy szelet bőségesen elegendő belőle a vasárnapi ebéd lezárásához ;) Szerintem a diós- almás verziót is ki fogom próbálni hamarosan. A tésztája finoman morzsálódós, így mindeképp dukál mellé valamiféle krém, amit én most a tetejére öntöttem.
Körtéhez
- 4 közepes, pont megérett körte
- 1 ek kókuszolaj
- 2 ek cukor
Tésztához
- 150 g darált dió
- 150 g finomliszt
- 38 g keserű kakópor
- 10 g sütőpor
- 200 g lágy margarin
- 180 g cukor
- kevéske tej
- csipet só
Krémhez
- 110 g étcsokoládé felkockázva
- 125 ml főzőtejszín
- 2 ek cukor
Elkészítés:
A körtéket mepucoljuk, kimagozzuk, 4 darabra vágjuk. A kókuszolajon a cukorral mindkét vágott felét megkaramellizáljuk.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, ehhez adjuk hozzá a diót, kakaóport, lisztet, sót, sütőport és alaposan összevegyítjük, majd egy- két loccsintásnyi tejjel könnyítünk a keveréken. Ekkor adjuk hozzá a lágy margarint és felhabosítjuk vele együtt a masszát. Egy sütőpapírral bélelt formába halmozzuk a tésztát és elsimítjuk. Erre pakoljuk a körte szeleteket és megcsurgatjuk a karamellás sziruppal.
A sütőt 170 fokra melegítjük elő és 45- 50 perc alatt készre sütjük benne a tortát, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtve fogyasztjuk.
A krémhez a hozzávalókat alacsony lángon összeolvasztjuk és tálalás előtt közvetlenül öntjük a piskóta tetejére, így tálaljuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.